Genel Bilgiler: Bilgisayarlı tomografiler optimal mini-implant alanlarının başarılı bir şekilde belirlenmesi için kullanılabilir.
İncelenen Makale: Fayed MMS, Pazera P, Katsaros C. Optimal Sites for Orthodontic Mini-Implant Placement Assessed by Cone Beam Computed Tomography. Angle Orthod 2010; 80 (September): 939-951.
Geçmiş Deneyimler: Mini-implantlar ortodontik bir prosedürü sabitlemede çok popüler bir hale gelmiştir. Ancak alt çene ya da üst çenedeki her bölge mini-implant yerleştirilmesi için ideal olmayabilmektedir. Peki insan kafatasında mini-implant yerleştirilmesi için en ideal bölgeler nerelerdir?
Amaç: Üst ve alt çenede posteriyor ve alt ve üst ön diş grubunun bulunduğu alanlarda, bilgisayarlı tomografi kullanılarak kökler arasına yerleşmiş boşlukların boyutlarının ve kortikal kemik kalınlıklarının eşleştirilmesi ile mini-implant yerleşimi için optimal lokasyonları saptamak.
Dizayn/Katılımcılar: Bu deneysel araştırma yaşları ortalamaları 20 olan 100 hasta (46 erkek 54 bayan) üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Metotlar: Tüm bireylerin CBCT taramaları yapıldı ve ardından bu CBCT görüntüleri kullanılarak dişler ve alt ile üst çeneye ilişkin çeşitli kısımlar arasındaki uzaklıklar hesaplandı. Bunlar tamamlandıktan sonra makalenin yazarları mini-implantların yerleşimi için en ideal alanları buldular.
Sonuçlar: Üst çenenin ön dişlere ilişkin olarak en yüksek yanak ve dil kalınlığı sağ merkez ve yanal kesici dişler arasında 6 mm’ lik değerler olarak ölçüldü. En düşük yanak ve dil kalınlığı ise 2 ve 4 mm değerlerinde merkezi kesici dişler arasındaydı. Üst çenenin arka kısmına ilişkin olarak birinci ve ikinci azı dişleri arasında 6 mm değerinde en yüksek yanak ve dil kalınlığı görüldü. Bukkal ve palatal olarak dişin yanındaki dişten diğer yanındaki dişe kadar olan lineer mesafelerde birinci ve ikinci azıdişi arasında olduğu görüldü. Alt çenenin ön kısmında ise en yüksek yanak ve dil kalınlığı yanal kesici diş ile köpek dişi arasındaydı ve 6 mm değerindeydi. Alt çenenin arka kısmına ilişkin olarak en yüksek yanak ve dil kalınlığı birinci ve ikinci azı dişleri arasındaydı. Yanak tarafında en yüksek mesiodistal mesafe ikinci azı dişi ile birinci azı dişi arasında ölçüldü. Üst çenenin ön kısmına ilişkin olarak erkekler bayanlara oranla daha yüksek yanak ve dil kalınlıklarına sahiptiler. Arka kısımda erkekler yine bayanlardan daha yüksek yanak ve dil kalınlıklarına sahiptiler.
Sonuçlar: Bu araştırmada mini-implant yerleşimi için için en uygun alanlar belirlenmiştir.
Araştırmacının Yorumları: Bu gerçektende çok enteresan bir araştırmaydı. CBCT kemiğin kalınlığının belirlenmesinde oldukça yararlı bir araç sunmuştur.
Araştırmacı: Vincent G Kokich, Sr, DDS, MSD
EMail: monasfayed@yahoo.com